Geen categorie

Het ontstaan van de bedrijfsnaam Lucretius

By 23 augustus 2018 No Comments

De Poëzie:

Het tijdvak van Cicero dat zich kenmerkt door de grote ontwikkelingen van de proza bracht slechts enkele dichters van betekenis voort. Eén daarvan is Lucretius, een geniale schrijver der Romeinse letterkunde. Van zijn leven is nagenoeg niets met zekerheid bekend. Hij zou door een liefdesdrank gek zijn geworden en zelfmoord hebben gepleegd maar dat is niet waarschijnlijk. In zijn werk waarschuwt hij juist tegen hartstochtelijk liefde en zelfmoord.
Het jaar van zijn overlijden staat door een mededeling van Donatus vrijwel vast, nl 55 v. Chr. Hij stierf volgens Hieronymus in zijn 44ste levensjaar. In zijn werk gaat hij in op de ontwikkeling van de mens, de positieve én de negatieve aspecten hiervan. Lifemanagement!

Als Lucretius willen wij rust creëren zodat er ruimte is voor ontwikkeling.

Een vertaling van één van zijn gedichten wil ik graag met jullie delen.

“o droevig mensdom, o verblind gemoed,

In welke duisternissen en gevaar

Verloopt dit leventje! Om niet te zien

Dat de natuur om niets meer schreeuwt dan dat

Het lichaam pijnloos is, en ook de geest

Genieten kent, van vrees en zorgen vrij!”1

1 II, 14-19. Vert. van Dr. Edw. B. Koster.

Dit prachtige gedicht met zijn achterliggende betekenis; De angst en de beperktheid uit het leven van de mensen wegnemen door hun blik te verruimen.

Geschiedenis van de naam Lucretius:

Als je al in de waan mocht verkeren dat ik naar aanleiding van het werk van Lucretius op mijn bedrijfsnaam ben gekomen, dan heb je het mis. Achteraf blijkt er een vergelijking in te zitten maar bij het bedenken van de naam ben ik eenvoudig te werk gegaan. Ik heb me laten inspireren door wat John de Mol ooit gezegd heeft toen hij zijn nieuwe mediabedrijf Talpa lanceerde. Talpa is in het Latijn de Mol. En zo Lucretius is in het Latijn Joyce. Volgens google translate dan. Want zo heb ik mij laten vertellen, door geleerde der latijnse letterkunde, is dit niet waar. “Joyce , Er is geen verbinding te maken met deze twee namen”.

Joyce

Leave a Reply